Test av solkrem til barn

Grønn Hverdag har testet 13 ulike typer solkrem til barn.

Grønn hverdag har gjennomgått innholdet i 13 solkremer til barn på det norske markedet, og vurdert og rangert dem ut fra innhold av helse- og miljøbelastende stoffer.

Undersøkelsen ble gjort på oppdrag fra Foreldre & Barn.

BEST I TEST: Cosmica Kids sun spray, faktor 30, får toppkarakter i denne testen.

Hormonforstyrrende stoffer

Testen viste at åtte av de 13 solkremene er trygge valg. Fem solkremer anbefales ikke. Disse inneholder potensielt helseskadelige stoffer, ifølge Grønn Hverdag. Dette gjelder blant annet hormonforstyrrende stoffer.

Hormonforstyrrende stoffer brukes som en betegnelse på ingredienser som kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. Disse stoffene er strengt regulert i Norge, men Grønn Hverdag er ikke fornøyd med grenseverdiene her i landet.

– Norske myndigheter mener grenseverdiene som er satt for innhold av parabener, gjør det trygt å bruke disse stoffene. Grønn Hverdag derimot mener det ikke er bra nok. Dette er fordi man ikke har tatt hensyn til kombinasjonseffekter når man setter grenseverdier for slike stoffer, sier Brita Haneberg, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

I tillegg til Grønn Hverdags innholdsanalyse, har Foreldre & Barn-redaksjonen testet de trygge solkremenes brukervennlighet. Det vil si lukt, hvor raskt kremen trekker inn i huden og hvor lett den er å smøre ut.

Beskyttelsesevnen til solkremene er ikke et parameter i denne testen.

Best i test

Cosmica Kids sun spray, faktor 30, får toppkarakter i testen.

Sprayen er enkel å bruke, enkel å smøre ut og trekker raskt inn i huden. Den er luktfri og inneholder ikke skadelige stoffer.

Frarådes

Solkremene Grønn Hverdag mener kan være skadelige er følgende:

La Roche-Posay Anthelios sollotion, faktor 50+
Nivea Sun Kids Pure & Sensitive Sun Lotion, faktor 50+
Organic Children Sun Lotion, faktor 25
Nivea Kids Sun Spray, faktor 20
Garnier Ambre Solaire Resisto Kids, faktor 50