Test av frokostblandinger

Test-av-frokostblanding-2015

Det er ingen hemmelighet at frokostblandinger som markedsføres mot barn, ofte blir sett på som et tap for foreldrene. Tross alt kan disse sukkerholdige godbitene være dyre og gir ikke alltid de mest næringsrike alternativene. Men det er noe å si om gleden som følger med å gi barnet ditt en spesiell godbit om morgenen!

Hver morgen hentes frokostblandingene frem på kjøkkenbord over hele landet. Men hvilken type er sunnest?

Spesielt barn synes det er best å starte dagen med frokostblanding, fremfor brødskive eller knekkebrød. Da er det viktig å huske på at barnet må få i seg sunn næring, for å bli klar for krevende dager i barnehagen eller på skolen.

For selv om det heter frokostblanding er det slett ikke alle variantene som egner seg på frokostbordet.

– Verstingene inneholder nesten 50 % sukker og minimalt med fiber. Velger du en slik frokostblanding, blir du ikke bare fort sulten igjen, men det kan gå utover både konsentrasjon og humør resten av dagen. Dessuten kan det fort gå utover vekten, skriver bramat.no.

Sunn mat

Velger du riktig type kan imidlertid frokostblanding være en bedre start på dagen enn tradisjonell skive og pålegg.

I denne testen har bramat.no sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, fiber og salt frokostblandingene inneholder.

Mye sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein og fiber har trukket opp. Fiber og sukker ble telt dobbelt, fordi de fleste får i seg for mye sukker og for lite fiber.

Best i test

To frokostblandinger fikk til slutt terningkast seks, og ble best i test!

Det var Quaker Havre fras og Weetabix Original.

Begge vinnerne har en fin balanse mellom fiber, protein og sukker.

Tap til frokostblandinger markedsført mot barn

Frokostblandinger som markedsføres mot barn kan bidra til å skape spenning rundt måltidene og gi barna noe å se frem til hver dag. De gir også foreldre en mulighet til å lære barna sine om sunne matvaner ved å hjelpe dem å forstå hvorfor det er viktig ikke bare å nyte favorittblandingen deres, men også balansere den med andre næringsrike matvarer som frukt, grønnsaker, proteiner og meieriprodukter også!

I tillegg er det lettere å ha frokostblandinger med morsomme former eller karaktertemaer for hånden, siden du ikke vil ha noen problemer med å finne varer som appellerer spesielt til barnets smak. Og hvis du er bekymret for sukkerinnhold eller kunstige ingredienser? Ikke bekymre deg – det er mange sunnere alternativer tilgjengelig i dag laget av fullkorn og naturlige søtningsmidler, slik at alle vinner ved frokosttid!

Velg frokostblanding etter vekt og aktivitetsnivå

Det første trinnet i å velge en frokostblanding er å forstå hvor mye energi (kalorier) hver type gir. Hvis målet ditt er å gå ned eller opprettholde vekten, se etter frokostblandinger som er lav i kalorier, men som fortsatt gir noe næring som fiber eller protein. For de som ønsker å få muskelmasse eller øke sine fysiske ytelsesnivåer, er høyproteinalternativer gode, da de vil bidra til å holde sulten i sjakk gjennom morgentimene samtidig som de gir viktige næringsstoffer som trengs under treningsøktene.

Neste opp vil være å vurdere hvilken type korn som utgjør hvert alternativ – helhvetevarianter har en tendens til å ha flere vitaminer og mineraler enn bearbeidede som cornflakes gjør; pluss at de også er bedre kilder til kostfiber som også hjelper med fordøyelsen og hjertehelsen! I tillegg, hvis mulig, prøv å finne organiske versjoner siden disse heller ikke vil inneholde noen kunstige smaker/farger/konserveringsmidler osv. – sjekk alltid etikettene for sikkerhets skyld! Til slutt, når du shopper rundt, legg merke til om tilsatt sukker er inkludert i visse merker fordi dette kan påvirke det totale kaloriinnholdet betydelig avhengig av hva slags type som ble brukt (f.eks. honning vs raffinert hvitt sukker).

For å oppsummere det hele: Å velge en passende frokostblanding trenger ikke kompliserte beregninger – bare les etikettene nøye før du tar noen avgjørelser basert på dine egne personlige mål og preferanser angående både næringsverdi og smakspreferanse! Å spise riktig starter med smarte valg først om morgenen, så start sterkt i dag ved å velge ut noe deilig, men likevel nyttig også 😊

Slik har vi gjort testen frokostblandinger

Vår smakstesting var utrolig grundig; hver frokostblanding hadde sin egen unike smaksprofil som vi vurderte på en skala fra 1-10. Vi tok også hensyn til hvor godt hver frokostblanding holdt seg sprø i melk, samt eventuelle ekstra helsefordeler som fiber- eller proteininnhold. Etter mye overveielse (og mange fulle mager!), har vi begrenset våre toppvalg for deilige frokostblandinger som vil gjøre morgenene dine litt lysere!

Så ikke vær redd for å prøve noe nytt – du kan bli positivt overrasket over hva som venter på deg i din lokale dagligvarebutikk denne morgenen!